top of page

Çocuk Psikoterapisi

Çocuk psikoterapisi, psikolojik açıdan zorluk yaÅŸayan çocuklara yardımcı olabilmek için uygulanır. Çocukların psikolojik zorluk yaÅŸadıkları tutum ve davranışlarındaki deÄŸiÅŸikliklerden anlaşılır.

 

'Psikolojik zorluk' ile  kimi zaman aile içi ÅŸiddet, istismar gibi travmaların yarattığı etkiler, kimi zaman da önemli yaÅŸam olayları (ölüm, boÅŸanma, ayrılık, taşınma, akut veya kronik hastalıklar), okul problemleri (ders baÅŸarısında düÅŸme, okula gitmek istememe gibi), bedensel ÅŸikayetler (karın aÄŸrısı, baÅŸ aÄŸrısı, kendini iyi hissetmeme) veya uyku problemleri (uykuya dalmada güçlük veya kabuslar) kast edilmektedir. Çocuk psikoterapisi ayrıca geliÅŸimsel problemler (otizm spektrum bozuklukları, DEHB, özgül öÄŸrenme güçlüÄŸü), duygudurum bozuklukları, yeme bozuklukları ve bağımlılık (internet, sigara veya madde kullanımı) söz konusu olduÄŸunda da uygulanabilir.

​

Amaç; psikolojik zorlukla iliÅŸkili belirtilerin ortadan kalkması veya azalması, çocuÄŸun ve ailesinin duygusal zorluk ve davranışsal problemlerle baÅŸ edebilmesine yardımcı olunması, çocukta özgüvenin geliÅŸmesi, iliÅŸkisel çatışmaların anlaşılması ve çözümüne yönelik çocuÄŸun ve ailenin desteklenmesidir.  

​

Tüm bu süreçte çocuÄŸun ve ailenin güçlü ve saÄŸlıklı yönlerine odaklanarak öncelikle mevcut durumun anlaşılması, sonra zorluÄŸun tanımlanması önemlidir. Bunun için ilk görüÅŸme ve ardından deÄŸerlendirme seansları (ilk 3-4 seans) ardından çocuÄŸun ihtiyacına yönelik olarak nasıl ve ne kadar süreyle birlikte ilerleneceÄŸine dair aileye ve çocuÄŸa bilgi verilir. Çocuk ile yapılan oyun ve sanat temelli psikoterapinin yanı sıra aile ile 4-6 haftalık aralıklarla gözlem ve deÄŸerlendirme seansları yapılarak ailenin desteklenmesi saÄŸlanır.

​

​

bottom of page